Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

En bra dag för Trump fast Abrahamavtalens verkliga betydelse är oklar

16 sep , 2020, 06.18 juribonsdorff

 

Efter vad som känns som oändligt många dåliga dagar och veckor för Donald Trump fick presidenten äntligen en bättre dag.

I vackert väder i den amerikanska huvudstaden, på gräsmattan på sydsidan av presidentresidenset, agerade Trump värd när Israel, Förenade Arabemiraten och Bahrain undertecknade ett fredsavtal med Israel.

De så kallade Abrahamavtalen är en samling generella principer mellan alla tre stater, men Israel undertecknade också separata avtal med de två arabstaterna.

Med avtalet sker en normalisering av relationerna med ambassader i respektive huvudstäder. Länderna ska också inleda ett närmande inom handel, turism, teknologi och energi.

Det är första gången sedan Israel och Jordanien knöt ett fredsavtal 1996 som den judiska staten undertecknat ett fredsfördrag med en arabstat.

Avtalen innebär med största sannolikhet större interaktion mellan judar och araber i regionen och det kan endast betraktas som en positiv sak.

Trump och andra medlemmar av hans administration har öppet talat om att betydligt fler länder står i kö för att normalisera relationen till Israel. Oman har nämnts av många. Det stora priset är Saudiarabien men det är få som tror att kungadömet är redo att ta det steget före det amerikanska presidentvalet.

För Trump är allt detta en mer än behövlig diplomatisk seger. Experterna är oeniga om betydelsen av de historiska avtalen för regionen, bland annat så inkluderar de inte palestinierna på något sätt, men icke desto mindre handlar det om ett positiv steg som får Trump, för en dag åtminstone, att se statsmannaktig ut.

Idag liknade Trump en president som agerat framgångsrikt på den komplicerade globala arenan och det är en bild han sannerligen behöver nu när presidentvalskampanjen befinner sig så gott som på sluttampen.

Den andra viktiga aspekten av avtalen är att de stärker Israels och de sunnimuslimska gulfstaternas front mot Iran, och det sitter perfekt i den amerikanska hårda linjen mot Teheran.

Såväl Trump som den israeliska premiärministern Benamin Netanyahu beskrev avtalen som en historisk kursändring och en ny gryning etc etc..och i bästa fall är det det.

Men Palestinierna var inte imponerade och svarade med att beskjuta raketer från Gaza in i Israel medan ceremonin pågick i Washington. Kritiker har också varit kvicka att påminna att dessa arabstater inte var i krig med Israel och att det här handlar mera om business än om fred i regionen. I Israel befarar man att Bahrain och Förenade Arabemiraten nu kommer att kunna köpa mer och bättre vapen av USA än vad israelerna är bekväma med.

Hur som helst, en bra dag för Trump och förhoppningsvis en bra dag för mellanöstern också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *