Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Signalerar republikanerna beredskap att kapa banden till Trump?

13 jan , 2021, 06.20 juribonsdorff

 

President Donald Trump visade inga tecken på ånger eller ödmjukhet när han igår uppträdde offentligt för första gången sedan upproret i kongressen förra veckan.

Medan landet befinner sig i en unik politisk kris valde Trump att flyga ner till Texas för att inspektera en bit av hans nya gränsmur och samtidigt hålla ett kort tal.

Redan på flygfältet konstaterade han att han inte sa någonting olämpligt i talet som föregick angreppet mot Kapitolium. Väl vid muren förringade han hotet om avsättning med hjälp av de 25:e tillägget. Däremot hotade han Joe Biden i kryptiska ordalag och varnade landet för stor fara. Och..utan en tillstymmelse av ironi försäkrade han att hans MAGA-ideologi alltid byggt på en respekt för lag och ordning.

Han kunde kanske ha behövt en lite mer försonlig ton, det finns nämligen tecken på att han kan stå inför större problem än han anat.

Demokraterna kommer med största sannolikhet att rösta idag för att ställa Trump inför riksrätt för en andra gång. Det skulle göra honom historisk eftersom ingen annan utsatts för den tvivelaktiga äran. Det som gör saken värre för honom är att det finns tecken på att det republikanska ledarskapet eventuellt förbereder ett farväl av presidenten.

Jag vill göra det ytterst klart att det gäller att förhålla sig försiktigt till uppgifterna, men det går inte heller att blunda för dem.

New York Times rapporterar tisdag kväll att republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, låtit förstå att han anser att Trumps gärningar är allvarliga nog för att förtjäna riksrätt och att han välkomnar demokraternas avsikt att dra Trump inför rätta.

Orsaken till McConnells oväntade ståndpunkt är, enligt tidningens källor, den kalla kalkyleringen att riksrätt gör det lättare för McConnell att kapa banden till presidenten som visserligen gett partiet flera politiska segrar, men som också varit till stort besvär och som i slutändan splittrat republikanerna och kostat dem såväl Vita huset som senaten.

Vidare har representanthusets republikanska ledare Kevin McCarthy, en lojal Trump-anhängare, börjat överväga alternativet att be Trump avgå frivilligt. Precis som partiet gjorde med Nixon i Watergate-härvan. Då var det de egna som marscherade till Vita huset för att säga åt den vanärade presidenten att det är slut. McCarthys funderingar rapporterades också av New York Times.

Den tredje betydelsefulla nyheten på tisdagen var att Liz Cheney, tredje i rangordningen bland republikanerna i representanthuset, sa att hon kommer att rösta för att ställa Trump inför riksrätt. Och hon har redan fått sällskap av två andra republikaner. Vissa rapporter säger att till och med ett tjugotal republikaner kan komma att bilda gemensam front med demokraterna.
När Trump ställdes inför riksrätt 2019 röstade samtliga republikaner med Trump och emot demokraterna.

Inget av det ovannämnda garanterar att Trump kommer att dömas i riksrätten eller att han tvingas avgå före nästa onsdag, men det kan betyda att opinionen inom republikanerna sakta håller på att skifta. Och om det stämmer vet ingen var eller hur snabbt det hela kommer att sluta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *