Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trumps Watergate?

15 feb , 2017, 06.10 juribonsdorff

 

Okej, medges. Rubriken är kanske aningen överdriven och sensationslysten..men jag kunde inte motstå frästelsen. Låt mig förklara.

Sommaren 1973  var senatens underrättelseutskott i färd med att utreda det berömda inbrottet i Demokraternas partikontor i Watergate-byggnaden i Washington DC. Republikanen Howard Baker uttalade då orden som blev berömda; ”vad visste presidenten och och när visste han det?”.

Nå, vi vet ju hur det gick med Nixon och Watergate. Vi vet inte hur det kommer att gå för Trump och Ryssland och jag vill inte påstå att han står inför sitt Watergate, men det finns sprängstoff i härvan och frågan om vad han visste och när han visste vad hans, vid detta nu, avgågne nationella säkerhetsrådivare Michael Flynn riktigt sysslade med, är av största intresse.

Det vi vet är att Trump informerades den 26 januari av justitieministeriet om att Flynn antagligen inte talat sanning om sina samtal med den ryska ambassadören i USA. Vi vet också att det tog tre veckor innan Trump, enligt sin talesman, tappade förtroendet för Flynn och krävde dennes avgång.

Varför dröjde det tre veckor om det var klart, vilket det verkar ha varit, att Flynn talade osanning till sin vicepresident? Och varför sammanföll insikten om förtroendebristen med publiceringen av hela härvan?

Andra frågor har att göra med Trumps roll i Flynns agerande.  Visste Trump redan tidigare att Flynn förde samtalen? Hade han eventuellt sanktionerat dem? Ifall han fick höra om dem den 26 januari, tyckte han att det var ok eftersom han inte sparkade Flynn förrän tre veckor senare när storyn uppdagades?

Intressant är också att vicepresident Pence, enligt sin egen talesman som uttalar sig i Washington Post tisdag kväll, inte informerades om justitieministeriets uppgifter förrän två veckor senare då medierapporter väckte hans intresse och han krävde svar av dem i vita huset som hade vetskap.

Trump informerade med andra ord inte sin vicepresident om att den nationella säkerhetsrådigivaren hade vilselett Pence och haft honom att försvara sig på falska grunder i medierna. Det är minst sagt intressant. Rådgivaren Steve Bannon och stabschefen Reince Priebus hör till dem som nog visste om allting. Men inte vicepresidenten.

Ryssland fortsätter alltså att kasta en skugga över Trump och mindre än en månad in presidentskapet höjs krav på oberoende utredningar om vad som egentligen hände. Tisdagen var ingen bra dag för Trump.

 

h Juri

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *