Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

De juridiska piruetterna blir vingligare för var dag som går – Trump gör ännu ett desperat försök att demolera den amerikanska demokratin

10 Dec , 2020, 05.22 juribonsdorff

 

Skulle Donald Trump vara ett idrottslag skulle han för länge sedan ha säkrat en nedflyttning till lägre divisioner.

Till dags dato har president Trump förlorat femtio av de mål hans jurister eller andra parter som gått hans ärende fört fram efter valnederlaget mot Joe Biden. Siffran inbegriper också fall som drogs tillbaka innan domstolen hann behandla dem. En enda gång har en domare gett Trump rätt. Det fallet hade dock ingen relevans för resultatet.

Trump har förlorat många uppmärksammade mål, som till exempel ett i Pennsylvania där en republikansk domare för två veckor sedan kallade åtalet ett Frankensteins monster för att dess juridiska argumentering var så illa ihopsydd. Lite senare när samma case uppenbarade sig i en federal domstol, fimpade den av Trump utnämnda domaren fallet eftersom det enligt honom saknade både specifika beskyllningar och bevis.

Men Trump har inte gett upp.Under de senaste dagarna har han ringt till republikanska funktionärer i de viktiga delstaterna för att försöka övertala dem att hindra delstatens elektorer att rösta på Biden när de samlas för att välja landets nästa president nästa vecka.

Trump har inte heller gett upp fighten i domstolarna.

På tisdagen gjorde det måhända ovanligaste och mest överraskande målet entré när delstaten Texas bad högsta domstolen i USA att förkasta valresultaten i de fyra vågmästardelstaterna, Georgia, Pennsylvania, Michigan och Wisconsin som Biden vann.

Det finns en öppning i konstitutionen som tillåter att mål som har att göra med tvister mellan delstater genast kan lämnas in hos högsta domstolen istället för lägre instanser. Men avsikten i konstitutionen var att fallen skulle handla om gränstvister, rätt till vattendrag etc..

Nu har Texas, i ett skrupellöst politisk drag, bestämt sig att den klassiska republikanska mantran om delstaternas rättigheter inte gäller och sätt sig nödgad att försöka radera alla röster i fyra delstater. Detta gör man med hänvisning till att de förändringar i röstningsförfarandet som man gjorde på grund av coronakrisen, bryter mot konstitutionen. Till saken hör att Texas också gjort liknande förändringar.

Det hela låter som ett skämt, men 17 delstater och Donald Trump har förenat sig i målet med Texas.

Juridiska experter landet runt har förkastat den juridiska logiken och sagt att högsta domstolen knappast kommer ens att ta upp fallet. Landets högsta domstol slängde ut ett annat Trump-mål på tisdagen med ett uttalande som innehöll en enda mening.

Den förre presidentkandidaten och nuvarande republikanska senatorn Mitt Romney beskrev målet som ”galenskap”.

Till och med den republikanska senatorn från Texas, John Cornyn, som är känd som en trofast Trumpanhängare, skrapade sig i huvudet och medgav att han har svårt att förstå argumenteringen. Den andra Texas senatorn Ted Cruz har däremot lovat agera Trumps advokat i högsta domstolen ifall fallet mot förmodan skulle tas upp till behandling.

Trump behöver en tungviktare som Cruz eftersom leden i Trumps juridiska team har glesnat på den senaste tiden när många valt att hålla sig borta från de ofta oseriösa initiativen. Och nu har de två toppnamnen Rudy Giuliani och Jenna Ellis dessutom bägge insjuknat i Covid-19.

Medan detta spektakel pågår har Biden, i en till synes annan värld, snart nominerat kandidater för de flesta ministerposter. I den världen har de republikanska ledarna i kongressen, förbluffande nog, fortfarande inte erkänt Bidens seger.

På måndagen samlas delstaternas elektorer runt om i landet för att avge sina röster. Frågan är om de tongivande republikanerna tar skeden i vacker hand efter det eller om cirkusen, som håller på att fräta sönder förtroendet för de amerikanska valen, tillåts fortsätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *