Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trots kaos och kris – den amerikanska väljaren tänder på alla cylindrar.

24 okt , 2020, 21.10 juribonsdorff

 

Lördag morgon i Palm Beach, Florida. Donald Trump röstar. Vanligtvis har han poströstat, men nu valde han att förhandsrösta i en vallokal. Det kan finnas flera orsaker till det, men det går inte att utesluta att republikanerna ville sända en signal till sina väljare att också rösta i god tid före själva valdagen.

Det är känt att demokraterna rösta oftare på förhand medan republikanerna strömmar ut till vallokalerna på valdagen. Men i detta pandemi-val då man inte kan vara säker på att någonting utfaller som det brukar är nervositeten stor på båda sidor.

I skrivande stund, med 11 dagar kvar till valet, har redan mer än 56 miljoner väljare fällt sin röst. Det är endast en miljon färre än 2016, men som sagt, det är fortfarande elva dagar kvar till valet, vilket betyder att förhandsrösterna kommer vara långt, långt fler än i förra valet.

Årets siffror kommer för övrigt från ”The Election Project” som drivs av University of Florida.

Endast nitton delstater kräver att man identifierar sig som demokrat, republikan, något annat parti, eller obunden.

I dessa nitton delstater har man fällt sammantaget nästan 26 miljoner röster.

Av dessa väljare har nästan hälften, omkring tretton miljoner, varit registrerade som demokrater. Sju, eller lite mer än en fjärde del, som republikaner, och knappt sex miljoner som obundna.

Vad betyder det här då? Det vet jag inte om någon vågar sig på att gissa. Det vi vet att det inte betyder är att man kan dra några enkla slutsatser om att demokraterna och Biden vinner valet.

När jag besökte Pennsylvania, en av de viktigaste vågmästarstaterna i år, sa den lokala republikanska partiordföranden att de har betydligt fler nya registrerade väljare än demokraterna.

Demokraternas ledning kontrade med att deras registrering av väljare, nånting som man måste göra varje gång för att få rösta, inte har sjunkit. Så de uttryckte ingen rädsla.

I Michigan sa borgmästaren i en av de viktigaste vågmästargrevskapen, Macomb County, en förort till Detroit, att han ser att Trumps anhängare är mer entusiastiska än Bidens. Men samtidigt var han ganska övertygad om att de nya väljarna, som i hans förstad är kring 10 000, för det mesta gagnar demokraterna och Biden.

De missnöjda engagerar sig var hans analys.

Den politiska webbtidningen Politico skrev idag om mätningsresultat som gjorts av en forskningsfirma vars sympatier lutar mot demokraterna. De här resultaten ska tyda på att demokraterna har lockat fler nya väljare och sådana som röstar sporadiskt att registrera sig i år än republikanerna.

Om det här är sant så är det givetvis oroväckande för republikanerna.

Det är ett varningsljus, säger Scott Reed, en republikansk valstrateg, till tidningen.

Valdeltagandet i mellanårsvalet 2018 var 53 % vilket var det högsta på på flera decennier och det visade sig vara en välsignelse för demokraterna som vann representanthuset med sin blåa tsunami.

Det finns säkert många som tror att ett högt valdeltagande, som allt tyder på att det blir igen, kommer att gagna demokraterna. Svaret får vi vänta på lite till.

Hur som helst är det klart att republikanerna hoppas på en röd våg på valdagen för att kontra den blåa vind som blåser varje dag under förhandsröstningen.

Varje röst har samma värde oavsett när den används, men visst känns det mer riskabelt att satsa allt på en dag, då Minnesota kan drabbas av en snöstorm och Florida av en orkan.

Eventuellt ville Trump därför idag visa gott exempel och sporra republikanerna att rösta på förhand också.

Hur det än går, ter det sig klart att de amerikanska väljarna, mitt i en politisk och samhällelig kris, istället för att sjunka ner i apati, är ivriga att använda sig av sitt demokratiska verktyg för att välja den ledare de anser bäst lämpad att hantera den svåra situationen. Det är en god nyhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *