Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trumps trångmål tär på presidenten

21 okt , 2020, 05.34 juribonsdorff

 

Med mindre än två veckor kvar till valdagen visar Donald Trump tecken på en viss desperation.

Opinionsmätningarna visar ett stabilt och klart försprång för Joe Biden och hur Trump än försöker så minskar inte marginalen, vilket verkar tära på presidentens nerver.

Trump är argare än vanligt och hans ordval aggressivare än tidigare.

Istället för att till exempel tala om hur han förvaltade en strålande ekonomi innan coronakrisen slog till och hur han tror på att ekonomin är på väg tillbaka, har han fokuserat på attacker mot en av landets populäraste profiler, Anthony Fauci.

Fauci är visserligen hatad bland de av Trumps anhängare som håller sig i de yttersta marginalerna av logiskt och rationellt tänkande. Men största delen av de övriga amerikanerna vänder sig till Fauci för sanningen i coronakrisen.

På måndagen kallade Trump Fauci för en katastrof och hänvisade till honom som ”en av en idioterna”. Trump talade i ett telefonsamtal med kampanjrådgivare och -medarbetare, men han visste att journalister sannolikt också lyssnade. Hans ord var med andra ord inte en slump.

USA går mot en ny coronatopp, fallen ökar i över 20 delstater. Siffrorna börjar se lika dystra ut på sina håll som under den värsta tiden på våren. Antalet nya fall rör sig dagligen mellan 50 – 70 000 under de senaste veckorna och experterna varnar för ännu värre tider.

I det läget säger Trump att ”folk är trötta på att höra på Fauci och de här idioterna”. Det är en strategi som ingen kampanjstrateg i sina sinnens fulla bruk skulle rekommendera.

Igår visade Trump sedan igen prov på sin desperation. I en telefonintervju med Fox and Friends, som är Fox News Channels morgonsoffa, ett tryggt ställe för Trump, fräste han ur sig order till justitieminister Barr att handla snabbt, och ”utnämna någon”.

Det Trump talade om var att utreda det han anser vara Joe och Hunter Bidens korrumperade agerande medan Joe var vicepresident.

Folket, menade Trump, måste få veta före valet hur korrumperad Biden är. Utan skrupler, som i en bananrepublik, vädjar Trump sin justitieminister att ställa in siktet på sin politiska rival, två veckor före ett val där han halkat efter i opinionsmätningarna.

Man kan diskutera huruvida opinionsmätningarna är att lita på eller inte, och huruvida Bidens försprång faktiskt är så stort som man tror, men faktum är att Trump har bråttom att ändra på dynamiken i tävlingen.

Hans nästa chans kommer på torsdagen i den andra och sista tv-debatten med Biden. Attacker mot Fauci och diktatoriska vädjanden till justitieministern går endast hem hos de redan frälsta. De omvänder inga väljare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *