Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trump har gett upp. Inte med valet men nog med viruset.

26 okt , 2020, 21.05 juribonsdorff

 

När Donald och Melania Trump agerade värdar igår för en Halloweenfest i Vita huset blev jag lite överraskad att se att man brutit med traditionen som bjuder att presidenten delar ut godis till de gästande barnen. I år stod presidentparet bara stilla framför presidentpalatsets södra ingång medan barn i Halloween-utstyrslar tågade förbi med sina föräldrar och vinkade.

Det är klart att de gjorde det, allt annat hade varit ansvarslöst med tanke på coronaviruset.

Det som gjorde mig överraskad var att Trump med det här arrangemanget på sätt och vis erkände att viruset fortfarande är någonting som begränsar och besvärar livet i USA.

Orsaken till att jag blev överraskad är att Trump, till och med mer än tidigare, under de senaste dagarna visat att han ger blanka fan i försöken att bekämpa viruset. Hans stabschef Mark Meadows sa igår att: ”Vi kommer inte att kontrollera pandemin. Det vi kommer att kontrollera är det faktum att vi har vaccin, behandlingsformer och andra sätt att mildra symptomen.”

Det är ett häpnadsväckande uttalande i en situation där USA noterar rekordmånga nya konstaterade smittade varje dag, i en värld där den samlade expertisen vet att viruset går att bekämpa och tygla på ett betydande sätt.

På debatten förra veckan sa Trump att ”vi håller på att lära oss att leva med viruset.” Och på kampanjfesterna under de senaste dagarna har Trump ondgjort sig över hur det enda pressen talar om är Covid, Covid, Covid och Covid. Han hånar Biden för att han inte håller stora valfester utan endast har få mänskor på sina tillställningar. Han hånar Biden för hans användning av munskydd. Han intygar folket att viruset är avtagande och att ett vaccin redan finns.

Det är med andra ord en salig blandning av lögner, vilseledning och ansvarslöshet.

Det är den taktiken Trump kört med sedan förra våren och under hösten. Den har inte gett honom det stöd han önskat, men istället för att ändra strategi på upploppet håller han envist fast vid sin kurs. På valfesterna går det hem, men hur tas det emot bland de avgörande väljarna.

Det svaret får vi vänta på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *