Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Dagen då Trump vill göra en statskupp

6 jan , 2021, 06.59 juribonsdorff

 

Jag har bevakat fyra presidentval i USA, men aldrig en statskupp. Det hade jag inte väntat mig heller i en av världens äldsta demokratier, men idag kommer jag skrämmande nära.

Vedertagna definitioner av en statskupp varierar en aning men det gemensamma är att man talar om ett störtande av en regering eller statschef. I president Donald Trumps fall är det omvänt, men avsikten är den samma. Joe Biden är den av folket konstitutionsenligt valda presidenten som Trump försöker hindra från att ta över makten.

Idag ska kongressen samlas för att ta det sista formella steget i processen som för Biden från valseger till tjänste-eden den 20:e januari. Det kongressen ska göra är att räkna de elektorsröster som delstatsparlamenten redan avgett och certifierat.

Vice president Mike Pence roll definieras klart i konstitutionens tolfte tillägg. I sin roll som senatens ordförande ska han öppna kuverten och räkna rösterna. Ingenting annat. Men under de senaste dagarna har allt fler medierapporter sagt att Trump försökt övertala Pence att blockera certifieringen av elektorsrösterna. På tisdagen twittrade Trump sedan själv i klartex att ”vice presidenten har makten att förkasta elektorer som valts som ett resultat av fusk.”

Lägg till Trumps telefonsamtal till delstatsministern och den högsta valansvariga i Georgia, Brad Raffensperger, där presidenten bad honom räkna om och ”hitta” tillräckligt med röster för att ge Trump segern.

Detta är två klara försök att kullkasta den konstitutionellt styrda demokratiska processen som valt en ny ledare för landet.

Frågan är vad Pence väljer att göra när det blir dags att räkna rösterna idag i kongressen. De senaste rapporterna antyder att Pence skulle ha förklarat för Trump att han inte kan göra det presidenten bett honom göra eftersom konstitutionen inte tillåter det.

Trump har också uppmanat republikanska ledamöter i representanthuset och senaten att protestera och rösta emot certifieringen av elektorsrösterna i kongressen idag. Han har vunnit en hel del gehör bland de republikanska lagstiftarna i representanthuset. Där väntas till och med ett hundratal ledamöter försöka blockera certifieringen. I senaten är siffran betydligt lägre, kring ett dussin. Detta trots att senatens republikanska ledare, Mitch McConnell, försökt avråda sina partikamrater från att göra det.

Följden av de formella protesterna är en debatt på maximalt två timmar per delstat och sedan en omröstning om protesten. Pro forma ceremonin drar med andra ord ut på tiden. Eftersom demokraterna har majoritet i representanthuset kommer försöken att stoppa Biden inte att lyckas, oavsett vad republikanerna gör med sin majoritet i senaten.

I motsats till Trumps klumpiga försök att stoppa Biden, är kongressledamöternas protester mot certifieringen inte olagliga. Konstitutionen tillåter en ”utmaning” av varje delstats elektorsröster. I själva verket gjorde demokraten Barbara Boxer det samma efter valet 2004. Hon ville fästa uppmärksamhet på problemet med långa köer till vallokalerna och rösträkningen i Ohio i valet mellan George W. Bush och John Kerry. Skillnaden är den att det handlade om en ledamot och att John Kerry långt tidigare hade erkänt sig besegrad och att ingen annan heller ifrågasatte valresultatet. Det fanns inget hot mot de demokratiska spelreglerna. Nu har vi en president som vägrar att erkänna resultatet, undergräver de demokratiska institutionerna, hävdar att han vunnit valet och gör allt han kan för att kullkasta det. Detta utan att en enda domstol funnit en tillstymmelse av bevis på fusk.

Det som gör situationen farlig är att 75 % av republikanerna inte litar på att valresultatet är korrekt. Trump har med andra ord ett ansenligt folkligt stöd för sina klagomål, beskyllningar och protester.
Medan kongressledamöterna samlas till den spännande sessionen i kapitoliebyggnaden strömmar tiotusentals, eventuellt hundratusentals upprörda Trumpanhängare, högerextremister och konspirationsteoretiker ut på gatorna i Washington DC. De lokala myndigheterna har sagt i klartext att de förväntar sig att demonstranterna är ute för att skapa oroligheter och att många av dem kommer bärande vapen. Borgmästaren i Washington DC har uppmanat invånarna att stanna hemma.

Avslutningsvis vill jag påminna om att Trump, efter valet, avskedat både sin försvarsminister och sin justitieminister. Bägge trogna Trumpister som dock hamnat på kollisionskurs med presidenten. Trump ville med andra ord inte ha folk på poster som kontrollerar militären och rättsväsendet som han upplever som illojala.

Situationen är så känslig och oroande att alla levande före detta försvarsministrar, såväl republikaner som demokrater, publicerade ett offentligt upprop som uppmanade kongressen att certifiera elektorsrösterna. Anmärkningsvärt var att försvarsministrarna kände sig tvungna att påpeka att militären inte kan ha någon roll i valprocessen och valresultatet.
”Försöken att dra in den amerikanska militären i lösningen av tvister kring valet leder oss till farligt, olagligt och okonstitutionellt territorium,” skriver ministrarna.

Och varför såg de sig tvungna att skriva detta? Kanske för att Trumps första nationella säkerhetsrådgivare, Mike Flynn, som dömts för att ha ljugit till den federala polisen FBI, och som Trump nyligen benådade, enligt amerikanska medier, föreslog i ett möte med Trump i Vita huset att presidenten kunde använda sig av krigslagar för att stationera ut trupper i valda delstater och göra om valet.

Statskupp, kuppförsök, angrepp mot demokratin, brott mot konstitutionen. Välj själv vad ni vill kalla detta. Huvudsaken är att tillräckligt många aktörer följer lagen idag i kongressen och räddar den demokratiska processen i USA.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *