Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Ögat på Trump

20 jan , 2017, 07.42 juribonsdorff

 

Det har blivit dags för en ny president i USA, och en ny blogg på HBL:s webbplats. Bägge gör sin officiella entré idag, fredagen den 20 januari. Och det är logiskt, för som namnet på bloggen antyder, tänker jag i den närmaste framtiden egna en del av min tid till att skriva en blogg som i stort sett enbart kommer att hålla ett öga på den blivande presidenten Donald J. Trump och hans förehavanden (Vid skrivande stund är det ca 12 timmar kvar tills han svär sin tjänste-ed).

Som nyhetsproducent för Eurovision Americas kommer jag att närvara endast 20-30 meter till vänster om podiet på Kapitolium. Man kan vara av mången åsikt om Donald Trump, och alla vet att han väckt större bestörtning, ilska, sorg och förakt än någon annan president i modern tid, men jag är ivrig att få bevittna historiska händelser på nära håll.

Att Trump har massvis med anhängare visade valresultatet klart och det kunde man också märka i centrum av Washington DC, och i kvarteren runt Vita huset, när jag för några timmar sedan promenerade mot kontoret från kongressbyggnaden. Gatuhandlarnas sedvanliga Obama skjortor och kepsar hade nämligen bytts ut mot Trump-grejer, främst den röda kepsen med Make America Great Again sloganen. På trottoarerna såg man redan massvis med mänskor och den röda hatten. En förändring står med andra ord för dörren.

Men det är ingen vanlig förändring. Det är inte en maktöverföring bland andra i den moderna amerikanska historien. På presidentposten tillträder en man som brutit alla normer om hur man blir president. Han har slagit sönder alla artighetsseder som gällt i den politiska dialogen. Han har struntat i alla oskrivna lagar om respektfull bemötande av minoriteter och ”främmande” religioner.   Han har sänkt den retoriska ribban när det gäller kvinnor så lågt den kan gå, och lite till.  Han talat om åtgärder som åtminstone delvis kunde rubba världsordningen, så som vi blivit vana att se den. Men han har också ringat in ett djupt missnöje i USA som grott i landet redan länge men som inte getts utrymme på den politiska agendan.

Det är därför jag känner mig manad och förpliktad att fortsätta bloggandet kring Trump. ”Vägen till Vita huset” blir därför ”Trumpvakten”. Riktigt lika frekvent som kampanjbloggen blir Trumpvakten knappast. Jag strävar efter att skriva ett par gånger i veckan, och min avsikt är att hjälpa er att hålla koll på det lilla och stora som hänt kring Trump. Jag vill också identifiera de mer osynliga skeendena som eventuellt är i görningen. Trumps twitter-meddelanden kan givetvis inte helt och hållet nonchaleras, de kan ju ha politisk relevans, men jag känner samtidigt att det är viktigare att försöka se på vilka handlingar och beslut som är sådana som på riktigt kan påverka amerikanernas och omvärldens liv. Det är dags att sluta himla och förfasa sig över varje sak Trump säger. Inte för att han kanske inte skulle förtjäna det, utan för att vi måste koncentrera oss på väsentliga åtgärder och beslut.

Samtidigt är det bra för envar i Finland och resten av världen utanför USA att komma ihåg att all politik som Trumps administration gör inte nödvändigtvis är fascistisk och hatisk bara för att den kommer från Trumps penna. Republikanerna har vunnit valet, och av de följer en konservativ politik, som ibland ter sig mer höger än genomsnittet i Europa. Men enligt demokratins spelregler är det en legitim politik. Det ska vi rapportera om, men det är när Trumps politik går utanför den legitimiteten som vi behöver vara på vår vakt. Jag ska vara på min vakt.

Med vänlig hälsning

Juri von Bonsdorff

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *