Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Och Trump undrar varför Rysslandsplågan aldrig försvinner..

28 feb , 2018, 06.49 juribonsdorff

 

Genom hela presidentvalskampanjen ställdes frågan med genuin förundran och tilltagande misstänksamhet; varför vill Trump aldrig fördöma Ryssland för dess cyberkrig, och Putin för hans diktatoriska drag?

När den särskilde åklagaren Robert Mueller väckte åtal för en vecka sedan mot 13 ryska medborgare och tre ryska organisationer för bland annat olaglig inblandning i amerikanska val, såg Trump ingen orsak att fördöma Ryssland och förena nationen i ett försök att hindra en upprepning i kongressvalet i höst. Det enda han gjorde var att spegla åtalen mot sin egen situation.

På tisdagen blottades sedan ny information som minsann inte minskar på förbryllningen.
I en utskottsutfrågning i kongressen sa nämligen amiral Mike Rogers, chef för spionorganisationen NSA, att varken presidenten eller försvarsministern gett honom de befogenheter som krävs för att på effektivaste möjliga sätt bekämpa Rysslands försök att sabotera valen i höst. Detta efter att han förklarat hur dessa två herrar är de enda som kan ge honom de befogenheterna. Rogers konstaterade vidare med häpnadsväckande ärlighet att han anser att Putin insett att han kan fortsätta med sabotagen utan att behöva betala ett pris för det. Rogers ville inte helt och hållet acceptera antagandet att USA enbart sitter och väntar på nästa attack utan att göra någonting, men medgav i samma andetag att man inte kontrar med samma medel som fienderna använder.

När Vita huset tillfrågades om presidenten kommer att be amiral Rogers använda sig av alla tillbudsstående verktyg för att bekämpa Rysslands cyberattacker, var svaret undvikande.

Det är inte utan att man skrapar sig i huvudet, Herr President.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *