Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

I en högsäsong för lögner sjunger Sanders sin svanesång

4 maj , 2018, 07.11 juribonsdorff

 

Att vara presstalesman för president Trump är sannolikt ett av de svåraste jobben i världen. Tänk bara på stackars Sean Spicer som förödmjukades offentligt när Trump tvingade honom att  ställa sig inför hela världen och ljuga om storleken på åskådarskaran under Trumps installation i januari 2017. Det dröjde inte länge förrän Spicer stupade på sin post.

Hans efterträdare, Sarah Sanders var tuffare. Lugnare och mer stoisk. Bättre på att vifta undan journalisternas frågor utan att låta sig dras in i emotionella ordväxlingar a la Spicer. Minns bara hur Spicey i ett uppjagat tillstånd, då han kritiserade Bashar Assad, sa att inte ens Hitler gasade sitt eget folk.
Sanders har också haft en giftigare och slagkraftigare tunga än Spicer. Vare sig man tycker om det hon sagt, har hon varit en formidabel motståndare till presskåren i Vita huset som aldrig är sen att attackera då den vittrar blod.

Men idag, var Sarah Sanders inte sig själv.

Hon hade visserligen frisyren i skicka och en stilig klänning ackompanjerad av pärlhalsbandet hon aldrig verkar ta av sig. Men det var det inre som var förändrat. Det var som om hon tappat sin själ. Inga sarkasmer, inga leenden, färre giftpilar mot reportrar hon inte tycker om. Och de hon sköt, flög iväg i en hopplöst kort bana och föll ner långt före målet. Luften hade gått ur Sarah Sanders.
Det är inget sammanträffande att det hände just nu. Torsdagen var dagen då det kändes som om lögnerna äntligen hittat hem till Vita huset och bultade frenetiskt på alla ingångar färdiga att bryta sig in och ta ett strupgrepp om presidenten och hans stab.

När Rudy Giuliani, före detta borgmästaren i New York och ny advokat för Trump, gav sin bisarra intervju för Fox News onsdag kväll och erkände att Trump visste om betalningarna till porrstjärnan Stormy Daniels, för att få henne att hålla tyst om den påstådda sex-episoden mellan henne och Trump 2006, bekräftade han samtidigt tre tunga lögner.

Först och främst blottade han Presidentens försäkran inför tv kameror på presidentens flygplan för några veckor sedan att han inget visste om betalningar till Stormy Daniels, som en flagrant och skrupelfri lögn.

Giuliani bekräftade samtidigt att Cohen, Trumps långvariga jurist och fixare, har lika lite respekt för sanningen som presidenten. Cohen meddelade nämligen tidigare i år att han betalat 130 000 dollar från sin egen ficka till Stormy Daniels för att skydda Trump. Han ville också att omvärlden skulle tro honom när han sa att han inte var intresserad av att få tillbaka pengarna av Trump. Nu har också Cohen blottats som en lögnhals.

Så presidenten och hans advokat har åkt fast för lögner. Men Giulianis intervju var ett slag i mellangärdet också på Sarah Sanders som tidigare i våras med frenesi försvarade presidenten och satt han inget vet om Stormy Daniels eller betalningar till henne. Vi vet att Trump inte låter sig bekomma av sina lögner, men de flesta som jobbar för honom gör det. Det gör också Sarah Sanders. Det blir etter värre, eller demoraliserande, om man ljugit medan man trott att man talat sanning. Då blir man en godtycklig fåne eller en budbärare för världens osanning. Det är vad Sarah Sanders blev igår när hon fick frågan om när hon visste att att Trump i själva verket var medveten om betalningarna till Daniels, och tvingade svara;
-Igår när jag såg Giuliani intervjun på tv.

-Du fördes alltså bakom ljuset  av presidenten pressade, CNN reportern.

-Nej sa Sanders väl medveten om att hon just yttrat en ny lögn.

-Vi har alltid försökt ge er den bästa möjliga och tillgängliga informationen, tillade hon, som i ett desperat försök att klamra sig fast i den personliga integritet som president Trump gjort sitt yttersta för att smula sönder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *