Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Giuliani: Trump betalade porrstjärnan för att hålla tyst.

3 maj , 2018, 08.31 juribonsdorff

 

Det är mindre än två veckor sedan Rudy Giuliani, den före detta borgmästaren för New York, blev det senaste tillskottet i president Trumps team av försvarsadvokater. Trump visste garanterat vad han fick när han anställde Giuliani som inte är en man som trivs i undanskymda roller. Onsdag kväll gav han en intervju till Fox som hastigt blev den största nyheten kring Trump sedan snacket om ett toppmöte med Kim Jong Un.

Det Giuliani avslöjade i intervjun var att Trump återbetalat den summa på 130 000 dollar som presidentens advokat Michael Cohen betalade Stormy Daniels strax före valet för att tysta ner henne. Daniels hävdar att hon hade sex med Trump 2006.

Cohen, som också ansetts vara Trumps ”fixare”, har sagt att han använde egna pengar för att betala Daniels. Han tog till och med ett lån för att kunna göra det sa han. Någonting som övriga juridiska experter skrattat åt och sagt att ingen advokat skulle göra. Cohens bostad och kontor har sedermera genomsökts av FBI agenter.

Varför är detta då intressant?

Jo, det riskerar vara olagligt. Som kandidat får man inte använda pengar hur som helst just före val utan att riskera ett brott mot landets vallagar. Man får inte heller ge hur mycket pengar som helst åt en kandidat att använda.

Michael Cohen kunde inte låna stora pengar till Trump före valet hur som helst. Det är olagligt. Eventuellt även om man ämnar betala tillbaka pengarna efter valet.  Det finns begränsningar för hur man med pengar kan försöka påverka valets utgång. Om man betalar 130 000 till en porrstjärna för att hålla tyst om en sexuell eskapad med presidenten bara några dagar innan valet, kan man med fog anse att betalningen gjorts i syftet att påverka valresultatet. Men Giuliani hävdar att pengarna inte kom från kampanjkassan och kan därför inte anses olagliga. Detta kommer de lärda att gräla om under torsdagen. Vi får se vem som har de bästa argumenten.

Huvudsaken är att vi nu vet att Trump var medveten om avtalet med Stormy Daniels och att vi därför vet att han ljög medierna rakt upp i ansiktet på Air Force One för en månad sedan då han sade att han inget vet om betalningen.

Detta alltså om vi väljer att tro att Giuliani pratar sanning.

Själva handlingen kan alltså vara olaglig och Trump har blivit fast för en lögn. Det sistnämnda torde inte ha någon större inverkan på Presidenten. Det återstår att se däremot hur stort problemet med betalningen till Stormy Daniels egentligen blir.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *