Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

”Du är sparkad” – Trump rensar ut kritiken

31 jan , 2017, 07.10 juribonsdorff

 

Det tog Donald Trump elva dagar i Vita huset att hitta tillbaka till sin gamla roll som överstepräst i realitysåpan ”The Apprentice”, där han blev känd för sin replik ”You´re fired”. Du får sparken!!

Nåja, jag kunde inte motstå frestelsen att dra paralleller, men det handlar egentligen om alldeles för allvarliga saker för att ägna sig åt lättsamt raljerande.

Det som har hänt, med största sannolikhet medan du sov, var att President Trump avskedat sin tillfälliga justitieminister Sally Yates. Yates är alltså tidigare biträdande justitieminister, som hållit ordning på torpet i väntan på att Trumps egen kandidat Jeff Sessions blir godkänd av senaten.

Yates hänger med andra ord kvar från Obama-administrationen.

Varför fick hon då sparken i natt? Jo, för att hon tidigare på kvällen amerikansk tid skickade ett direktiv till justitieministeriets jurister, som hon förbjöd att försvara Trumps flyktingförordning.

Orsaken till det direktivet var att hon inte var säker på att den är laglig. Hon antydde också att hon inte var säker på att förordningen var förenlig med justitieminsteriets plikt att ”alltid sträva efter rättvisa och stå för det som är rätt”.

Jag är tämligen säker på att Trumps motståndare tolkar Yates beteende som ett professionellt beslut som kommer sig av att förordningen varit flummig och oklar och med andra ord svår att entydigt tillämpa och bedöma lagligheten av. Yates och många andra viktiga tjänstemön fick enligt rapporter inte se förordningen innan den trädde i kraft.

Trumps anhängare ser hennes agerande garanterat som en politisk manöver för att stoppa försöken att begränsa mottagningen flyktingar och immigranter, någonting som bekant har lett till häpnadsväckande många demonstrationer och protester runtomkring på flygfält och parker i USA.

Trump själv behövde inga större tolkningar utan skred snabbt till verket och sparkade Yates med motiveringen att hon ”förrått ” justitieministeriet genom att vägra verkställa en laglig order vars avsikt är att ”försvara amerikanska medborgare”.

Bara några ögonblick senare hade Sally Yates fått en ersättare som alldeles garanterat inte kommer att ge Trump huvudbry.

Ett par reflektioner är på sin plats efter avskedandet som här betraktas som en rejäl politisk bomb.

Först kan man fråga sig om det var lagligt? Har Trump makten att sparka en justitieminister. Minns att att justitieministeriets roll är inte att vara presidentens politiska verktyg utan en oavhängig rättvisans väktare. Men svaret är jo. Justitieministern är trots allt en del av presidentens regering.

Var det politiskt fiffigt att göra det? Det svaret beror sannolikt också på vilket läger man frågar.

Trumps anhängare har hittills inte haft någon anledning till missnöje. Han har visat att han ämnar göra precis vad han lovade under kampanjen. Att han sparkar en Obama-tjänsteman som vill sätta käppar i hjulet väcker knappast protester. Men i det motsatta lägret är det ytterligare ett bevis på Trumps ”galenskap”.

Försöker man se på det nyktert så hade det kanske varit fiffigt att vänta en vecka eller så tills Jeff Sessions godkänns och installeras som Trumps man på justitieministerposten. Det hade varit snyggare. Det är sannerligen ovanligt att att justitieministrar eller biträdande sådana sparkas utan att de klart vanskött sitt jobb.

Men det som blivit klart under de första tio dagarna av Trumps presidentskap är att det råder en ”take no prisoners” mentalitet i vita huset. Om du inte är med oss, så är du i mot oss.

Det har framgått idag att en hel del erfarna amerikanska diplomater på utrikesministeriet använt sig av kanal, som upprättats just för att diplomater ska våga kritisera sin president eller minister, för att protestera mot Trumps flyktingförordning. När Vita husets talesman Sean Spicer frågades om saken igår svarade han med att konstatera att de borde avgå om de inte stöder ”programmet”.

Till sist kan man fråga vad avskedandet är ett tecken på, om någonting?

Är nerverna på spänn eftersom införandet av inreseförbuden knappast gått så smidigt som man hoppats? Demokraterna vädrar morgonluft och har trappat upp sina protester och hotar nu med att bromsa alla ministerutnämningar. Delstaten Washington startade en juridisk process idag där man utmanar Trump-förbudets laglighet. Många stora företag har protesterat, Goldman Sachs Group, Coca-Cola. Amazon, Apple and Ford bland dem.

Samtidigt vet man att vissa av Donald Trumps strateger, som Steve Bannon till exempel, gillar en politik där konfrontationer är normen. Det är vid det här laget solklart att Trump också trivs när det smäller omkring honom. Och glöm inte, som jag sa tidigare, det finns en tyst skara som hejar på Trump lika mycket idag som under valdagen. De har inte sett någonting under de senaste dagarna som skulle ha gett orsak att tänka om. Jag misstänker att Trump än så länge sover lugnt och tämligen normalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *