Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Efter juridiska bakslag – vilket blir Trumps nästa drag?

11 feb , 2017, 21.01 juribonsdorff

 

Efter två stormiga veckor med nästan dagliga förvecklingar kring det kontroversiella inreseförbudet drar Trump-lägret andan och grunnar över sitt nästa drag.

Detta är vad som har skett:

1. Delstaten Washington ber en federal domstol i Seattle att häva Trumps inreseförbud eftersom dess jurister anser att den bryter mot konstitutionen. Enligt Washington handlar det bland annat om religiös diskriminering och en olaglig begränsning av fri rörlighet. Domaren James Robart, som utnämnts av George W. Bush besluter på fredagen för en dryg vecka sedan, att det finns tillräcklig orsak att frysa förbudet.

2. En vecka senare besluter en panel på tre domare i apellationsdomstolen i det nionde distriktet, med säte i San Francisco, att hålla kvar det temporära hävandet av Trumps förbud. Trumps läger lyckades inte övertyga panelen, vars domare var utnämnda av presidenterna Carter, Bush den yngre, och Obama, att nationens säkerhet krävde dessa extraordinära åtgärder.

Domstolarna har alltså inte slutgiltigt sagt att Trumps inresreförbud är olagligt. Men de har uttryckt oro över potentiell religiös diskriminering och begränsing av fri rörlighet bland annat, utan tillräckliga bevis att det är befogat för nationens säkerhet.

Trumps optioner

  1. Trump kan överklaga till Högsta Domstolen för att få ett slutgiltigt  domslut. Problemet är att domstolen endast har 8 domare, i väntan på en ersättare till Antonin Scalia som dog ifjol. Det står 4-4 mellan konsertiva och liberala och det är inget segerrecept för Trump. Den nya domaren kommer inte att vara redo för domstolen på några månader och Trump har bråttom.
  2. Andra alternativet är att be den apellationsdomstol i San Francisco, vars tremanna panel gick emot Trumps vilja, att behandla fallet i hela dess uppsättning. Men det är oklart om domstolen går med på det.
  3. Tredje alternativet är att skriva om hela exekutiva förordingen, det vill säga skriva om förbudet. Tanken är att omformuleringar skulle leda till större klarhet och mindre oro bland domarna att förordningen i praktiken skulle tillåta diskriminering. Problemet med detta är att Trump under kampanjen sa att han ville stoppa muslimerna vid gränsen, och att han efter valet gav en intervju till en kristen tv-kanal där han sa att han vill ge kristna flyktingar förtur. Han har med andra ord uttryckt vilja att  handla på sätt som domstolarna motsätter sig. Omformuleringarna måste därför vara ganska radikala för att leda till ett annat resultat i rätten

Vad göra?

Alla optioner övervägs nu under veckoslutet. På fredagen sa Trump att det mycket väl kan hända att ordern skrivs om. Ett beslut väntas på måndag eller tisdag.

Vi väntar och ser.

 

Juri

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *