Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Domstol gav Trump en käftsmäll – men knockad är han inte.

10 feb , 2017, 10.51 juribonsdorff

 

3-0. Klara siffror. Övertygande seger för delstaterna Washington och Minnesota som startade rättsprocessen förra veckan.  Otvetydigt bakslag för Donald Trump.

Apellationsdomstolen i det nionde distriktet, det vill säga västkusten, beslöt enhälligt att argumentet om nationell säkerhet inte var tillräckligt starkt för domarna att häva det tillfälliga stoppet.

Domstolen sa inte klart att inreseförbudet är riktat mot just muslimer, men det den sa var att förbudet inte borde träda i kraft medan domstolar fortfarande försöker göra en bedömning om huruvida Trumps förordning tänjer på presidentmakten för mycket.

Domstolen undvek alltså att säga huruvida förordningen klart diskriminerar mänskor från en specifik religion. Det som domarna däremot sa var att förordningen bryter mot de rättigheter (due process)resenärer ska ha om man blir nekad inresa.

I praktiken betyder det att resenärer med visum från de sju utpekade muslimska länderna kan resa till USA igen. Och hindren för att motta flyktingar är som bortblåsa igen. Men för hur länge?

Trump gillade som väntat inte beslutet utan twiittade ”see you in court”. Det betyder med största sannolikhet att Trump inte kommer att dra tillbaka sin förordning för att försöka korrigera de delar av den som domarna fastnat på.

Istället tror man sig veta att Trump kommer att driva frågan, där han hamnat i underläge, ända till den högsta domstolen. I den högsta domstolen finns just nu endast åtta domare istället för nio. Den nionde domaren Neil Gorsuch väntar på att bli godkänd av senaten . Med blott åtta domare kan det vara svårt för Trump att vinna fallet.

För Trump är domen ett bakslag. Inte bara för att en hörnsten i hans immigrations- och säkerhetspolitik nu läggs på is, utan också för att han förlorade den offentliga dragkamp som förts mellan honom och domare som varit inblandade i processen. Trump har kallat dem ”så kallade” domare och tillskrivit dem ansvaret för det eventuella våld som drabbar USA i frånvaro av de nya reglerna. Han kallade också dagens dom politisk. Men det är där han går fel. Domaren som för en vecka sedan stoppade förbudets verkställande utnämndes av George W Bush och var en aktiv republikan innan han fick sätet. I den tremanna apellationsdomstolen idag fanns domare som  utnämnts av presidenterna Carter, Bush och Obama. Till och med Neil Gorsuch, den nya kandidaten till den högsta domstolen som precis nominerades av Trump, uttrycke sitt missnöje över Trumps förringande kommentarer om domare.
Just nu handlar det med andra ord om ett såväl juridisk som politisk bakslag för Trump. Men Trump har inte lagt sig. Kampen har bara börjat. Tro mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *