Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Bakslag för Trump – temporärt stopp för inreseförbudet

4 feb , 2017, 07.01 juribonsdorff

 

Exakt en vecka efter att Donald Trump skrev under förordningen om inreserförbud, levererar en federal domstol  i delstaten Washington ett allvarligt, temporärt bakslag.

Tidigare domar har behandlat enskilda resenärer som stoppats vid flygfält, men fredagens beslut är mer heltäckande och stoppar verkställandet av inreseförbudet i hela landet. Med andra ord..resenärer med giltiga inresedokument, oavsett medborgarskap, borde släppas in. Men på fredagkväll var det  trots allt oklart hur tull- och immigrationsmyndigheterna och flygbolagen tänkte tillämpa det nya domstolsbeslutet.

Enligt domaren James Robart i den federala distriktsdomstolen i delstaten Washington, påverkade inreserförbudet  invånares sysselsättning, utbildning, affärer och familjerelationer på ett skadligt sätt.

Justitieministeriet har redan hunnnit meddela att man ämnar överklaga beslutet så fort som möjligt. Det kan betyda under de närmaste dagarna.

Sannolikt är att hela förbudet nu kommer att bollas fram och tillbaka i domstolar tills högsta domstolen avgör frågan. Där är maktbalansen 4 konservativa mot 4 liberala. En konservativ, den nionde domaren, Neil Gorusch, har precis nominerats, men hans bekräftelse kan dröja i några månader. Nu har demokraterna en orsak att dra ut på tiden så mycket de kan. Situationen är minst sagt kaotiskt och oklar framförallt för alla de mänskor som inte vet om de kan eller inte kan komma in i landet.

Snabb påminnelse om Trumps förordning; Inreserförbud i 90 dagar för mänskor även med giltigt visum från sju länder med muslimsk majoritet, Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. En fyra månader lång paus i hela det amerikanska flyktingmottagningen. Ett stopp på obestämd tid för flyktingar från Syrien.

Just nu vet ingen riktigt vad som följer de närmaste dagarna, annat än mera kaos. Det goda för den amerikanska demokratin är att vi nu ser att ”checks and balances” fungerar. Presidenten beslutar någonting, men han tvingas pröva sina beslut i oavhängiga domstolar.

Vilkendera sidan som vinner när processen nått ändhållplats vet ingen. Klart är att Trumps motståndare kan fira en delseger, medvetna om att den kan bli kortlivad. I Vita huset måste man rimligtvis ha varit beredd på rättsprocesser. Ändå kan man inte anta någonting annat än att Trumps veckoslutsfirande i hans ”vinterresidens” i Florida fick en oönskat bitter start.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *