Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Muellers måndag bara ett varninsgskott

1 Nov , 2017, 00.56 juribonsdorff

 

Nu när dammet lagt sig en aning efter den dramatiska måndagen är det skäl att ta en titt på vad som egentligen hände Och ni kan lita på att juridiska experter har varit eftertraktade i USA idag.

För det första verkar det finnas en viss samstämmighet kring det faktum att detta bara var början. Ett varningsskott har det kallats på många håll.

Att specialutredaren Bob Mueller åtalar Paul Manafort och Rick Gates för penningtvätt, skattefusk etc som inte direkt, åtminstone ännu, är kopplat till kampanjen, visar att Mueller har kastat ut ett stor nät. Han tolkar sitt mandat på ett brett sett och det borde oroa Donald Trump. Det här betyder nämligen att familjen Trumps finanser inte är ”off limits” om Mueller hittar suspekta affärer eller kriminellt handlade. Trump har tidigare uttryckligen sagt att en titt på hans finanser vore att gå över en gräns som satts åt Mueller. Det är nu uppenbart att Mueller inte delar den synen.

Washington Post rapporterade på tisdagen om hur Trump reagerade på måndagens nyheter med en spektakulärt detaljerad expose. Den grundar sig på vittnesmål från 20 källor i och utanför Vita huset, vilket är dels fin och flitig journalistik och samtidigt häpnadsväckande att så många är beredda att avslöja vad som försiggår inom Vita huset. Hur som helst, ska Trump mest ha varit nöjd när han insåg att åtalen mot Manafort och Gates inte direkt berörde honom. Men hans humör ska ha surnat snabbt när nyheten kom om att George Papadopolous hade ingått ett avtal med FBI där han erkänner att han ljugit för FBI. Med Papadopolous kom Mueller utredningen kampanjen in på livet. Tack vare Mueller finns nu ett ytterligare bevis, och konkret sådant, att ryska aktörer försökte nästla in sig i Trumps kampanj genom att erbjuda ”smuts” på Hillary Clinton, och att det fanns folk i Trumps krets som försökte hjälpa dem.

Trump försökte snabbt distansera sig från denna unga oavlönade kampanjarbetare som beskrivits som en utrikespolitisk rådgivare. Trump kallade Papadopolous lögnare och ”low level”.

Andra talesmän och kvinnor ville avfärda honom som en volontär utan någon ställning alls.
Och visst, ingen försöker säga att han var en ledande figur, men han finns på foto runt samma borde som Trump som i en intervju med New York Times tidigare nämt hans namn som en medlem i hans utrikespolitiska team.

-Olje och gas expert. Utomordentlig typ, säger Trump på band om denna ”nolla”.

Vidare har medierna luskat fram att Papadopolous skickade epostmeddalanden om sina försök att koppla ihop Trump och hans kampanj med Ryssland till den högsta ledningen. Visserligen är det oklart hur ledningen reagerade på Papadopolous inviter.

Hur som helst agerar Vita huset lögnaktigt i karakteriseringen av Papadopolous och det får en givetvis att tro att sanningen inte är så enkel som man velat låta förstå.

Det som borde oroa Vita huset extra mycket är att de dokument som släppts av Mueller beskriver Papadopolous som ett proaktivt vittne, vilket enligt experter nästan säkert betyder att FBI satt en dold mikrofon på honom och skickat honom ut för att banda konversationer med andra misstänkta personer.

Medierapporter har beskrivit en oroad stämning i Vita huset. Det är antagligen befogat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *