Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Den splittrade moderatfalangen bildar gemensam front mot Sanders vars styrka utmanas på allvar idag

3 mar , 2020, 06.46 juribonsdorff

 

Supertisdagen var upplagd att bli högintressant som det var, men med de senaste dagarnas förvecklingar har insatserna vuxit ytterligare. Först vann Joe Biden i South Carolina med en överlägsenhet som inte bara höll honom vid liv utan slungade hans kampanj tillbaka till tätstriden. Sedan, på söndagen kastade Pete Buttigieg in handduken och på måndagen gjorde Amy Klobuchar det samma. Det i sig var beslut av potentiellt stor betydelse men dessutom valde bägge kandidater att offentligt uttrycka sitt stöd för Biden. Inga röster kan testamenteras men det är klart att det är betydelsefullt när en kandidat som hoppar av ställer sig bakom en av rivalerna. I synnerhet när Buttigieg, Klobuchar och Biden är ideologiskt besläktade.

Det finns en del opinionsmätningar som stöder antagandet att Biden oftare än någon annan, i synnerhet Bernie Sanders, är Buttigieg- och Klobucharanhängarnas ”second choice”. Vi måste med andra ord anta att Biden drar en betydande nytta av avhoppen. Och han behöver det extra stödet. Bernie Sanders är nämligen den av kandidaterna som hittills har varit bäst positionerad att vinna flest delegater på tisdagen.

Det är 14 delstater som röstar och över 1357 delegater som står på spel. Det är ungefär en tredje del av det totala antalet delegater som delstaterna delar ut. 1991 är antalet som behövs för att säkra partiets kandidatur.

Kalifornien är delstaten alla vill vinna eftersom den har 415 delegater. Texas är näst störst med 218 delegater. Sen följer North Carolina med 110 och Virginia med 99. Man delar ut delegaterna enligt ett proportionellt system, men en kandidat måste få minst 15 % av rösterna för att överhuvudtaget få några delegater.

Sanders leder klart i Kalifornien före Biden och Warren. I Texas och Virginia är Sandrs försprång till Biden knappt. Biden leder i sin tur knappt i North Carolina.

Det är sannolikt att Sanders vaknar på onsdag morgon med flest delegater i fickan, men Biden kan betrakta det som en seger om försprånget är knappt. Om försprånget växer sig stort blir det svårt att ta in det eftersom det proportionella systemet ger också tvåan delegater. Ska man ta in ett stort försprång måste man också vinna stort i kommande delstater, vilket är svårt mot en kandidat som Sanders. Men hålls försprånget på en måttlig nivå är ingenting avgjort och Biden fortsätter att vara ett trovärdigt alternativ till Sanders.

Det stora frågetecknet är Bloomberg. Både i Texas och Kalifornien sitter han just under femton procents tröskeln som get delegater. Bloomberg måste vinna tillräckligt delegater för att genast göra honom till en seriös rival till Biden. Om han misslyckas med det ökar pressen på honom att hoppa av. Bloomberg har inget intresse av att sabotera Biden till förmån för Sanders. Antagligen gör han det redan med att vara med på tisdagen. Det spekulerades en del om att han skulle ha hoppat av före tisdagen, men man förstår ju att det svårt att kasta in handduken utan att man tävlat i en enda delstat när man plöjt ner en halv miljard dollar i reklam. Bloomberg hoppade med i tävlan så sent att han inte kunde ställa upp i de första fyra delstaterna.

Tisdagen är ett verkligt test för Sanders. Hur håller hans försprång när den moderata falangen har konsoliderats. Istället för fyra moderata finns endast två kvar. Det är Sanders smala lycka att en del delstater, Kalifornien till exempel, startat sin förhandsröstning för länge sedan. Det betyder att en hel del väljare röstat innan Bidens comeback. Om Sanders är favorit fortfarande efter supertisdagen kommer kraven på den progressiva sidan för Elisabeth Warren att hoppa av öka. Om den moderat falangen bildar gemensam front, måste kanske de progressiva göra samma sak. Det blir en spännande dag. Det blir en spånnande vår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *