Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Narcissismens diplomati

5 jun , 2017, 17.33 juribonsdorff

 

Speciellt efter att Trump lämnade Parisavtalet försökte jag och mången annan analysera presidentens agerande och hans bevekelsegrunder. I dagens Washington Post skriver E.J. Dionne om Trump och vad han kallar ”narcissismens diplomati”.

I ett par enkla meningar sammanfattar han klart vad jag tänkt grumligt i min hjärna och därför inte lyckats formulera klart. Därför vill jag lyfta fram det här eftersom jag tror att det hjälper oss alla att förstå vad som styrde Trumps agerande i klimatfrågan.

The problem with ”America First” is that it describes an attitude, not a purpose. It substitutes selfishness for realism.

It implies that nations can go it alone, that we stand for nothing beyond our immediate self-interest, and that we should give little thought to how the rest of humanity thinks or lives. It suggests that if we are strong enough, we can prosper no matter how much chaos, disorder or injustice surrounds us.

America First leads to the diplomacy of narcissism, to use what has become a loaded word in the Trump era. And narcissism is as unhealthy for nations as it is for people.

 

 

2 kommentarer

  1. Fred Backlund skriver:

    Ett mycket klarläggande inlägg; förklarar inställning till flera avtal som bryts eller ska brytas inklusive hantering av NATO. Hantering av IS och muslimer faller in i mallen. Förhållandet till UK förblir svårbegripligt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *