Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Utredningen expanderar – Trump utreds för obstruktion av rättvisan

15 jun , 2017, 06.17 juribonsdorff

 

President Donald Trump gavs ingen pardon ens på en dag som präglades av sorg över den sanslösa attacken på den republikanska kongressledamoten Steve Scalise. Ungefär samtidigt som Trump åkte till sjukhuset där Scalise ligger i kritiskt tillstånd, publicerade Washington Post en artikel som hävdar att Trump nu utreds för obstruktion av rättvisan. Om uppgifterna är sanna, kan det betraktas som en allvarlig eskalering av Trumps redan prekära situation.

Trump ville länge göra klart för det amerikanska folket att han personligen inte var föremål för FBI:s Rysslandsutredningar och han försökte desperat få de tjänstemän som visste om det att rentvå honom i offentligheten. Men enligt Washington Post skedde en förändring på den punkten efter det kontroversiella avskedandet av FBI-chefen James Comey.
Strax efter avskedandet utvidgade FBI utredningen från kopplingarna med Ryssland till eventuell obstruktion av rättvisan. Ni kanske minns att Trump, enligt Comey själv, försökte få FBI-chefen att låta den avskedade säkerhetsrådgivaren Michael Flynn gå fri, trots att han var föremål för en brottsutredning. Trump ska också enligt Comey ha pressat honom att avsluta Rysslandsutredningen.

En utredning betyder inte att man är skyldig, men FBI inleder inte utredningar utan ett visst mått av misstanke. Med andra ord anser man i FBI, och av Washington Posts rapportering att döma, också bland specialutredaren Bob Muellers folk, att det finns tillräckligt med rök för att leta efter eventuell eld.

Om rapporteringen är korrekt är det mycket ovälkommet för presidenten. Ett åtal mot presidenten är fortfarande antagligen inte möjligt, men om Mueller kommer till slutsatsen att Trump obstruerat rättvisan, kan en riksrättsprocess vara tänkbar. Men minns, att riksrätt följer på en omröstning i representanthuset. Det är alltså till syvende och sist ett politiskt beslut, och ett sådan beslut är inte nära förestående.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *