Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Comey-banden finns inte men hälsovårdsreformen tar fart

23 jun , 2017, 08.08 juribonsdorff

 

Torsdagen hämtade med sig två nyhetsstoryn. Den ena har ingen direkt inverkan på amerikanerna medan den andra kan vara en fråga om liv och död.

Äntligen fick vi alltså ett klargörande från President Trump som twittrade att han inte har en aning om det finns ljudupptagningar på hans diskussioner med den avskedade FBI-chefen James Comey. Åtminstone har han inga, tillade han.

Och med det borde storyn som fått det att vattnas i munnen på de politiska journalisterna i Washington DC vara över. Ingenting är ju mer rafflande än inspelningar av diskussioner som eventuellt kan vara suspekta, till och med kriminella till sin natur.

Det handlar alltså om de berömda diskussionerna mellan Comey och Trump där Trump enligt Comey avkrävde lojalitetslöften och där han bad Comey låta Michael Flynn gå fri.

När rapporterna om dessa diskussioner offentliggjordes twittrade Trump att Comey minsann får hoppas att det inte finns några ljudupptagningar på diskussionerna.

Med det meddelandet antydde han på ett Trumpskt sett att det eventuellt finns band och att Comey får akta sig eftersom han inte talade sanning.

Detta var i mitten av maj. Över en månad senare säger Trump äntligen att inga band existerar. Under de gångna veckorna har han av någon outgrundlig orsak valt att hålla storyn vid liv genom att lova ett uttalande inom en snar framtid.

Han måste ju ha vetat hela tiden att banden inte existerar.

Han slängde först ut ett nonsens uttalande som tände fyr på Washington och sedan höll han brasan igång i över en månad. Frågan ställer sig varför?

Den andra nyheten handlade om hälsovårdsreformen, den som Trump vill att ska ersätta Obamacare. Ni kanske minns bilderna på republikanska ledamöter från representanthuset som för en månad sedan ungefär jublade i Vita huset över den nya lagen som då godkänts i representanthuset.

Det påpekades då att firandet kanske var lite för tidigt med tanke på att senaten skulle skriva sin egen lag som sedan skulle anpassas till representanthusets dito.

Nåja, nu har då senaten, som förberett utkastet bakom lyckta dörrar, presenterat sitt alster.

Huvudpunkterna är en stark nedskärning av Medicaid, som är den sjukförsäkring som de fattigaste får av staten. Samtidigt ger man stora skattelättnader till företag och höginkomsttagare.

Vi har tid att återkomma till detaljerna senare, men nu är det viktigt att veta hur processen ser ut.
Det är alltså en grupp på blott ett dussin republikanska senatorer som arbetat fram texten, med andra ord var det tiotals republikanska senatorer som såg den för första gången på torsdag. Och kritiken haglade genast främst från de konservativaste ledamöterna som anser att den liknar Obamacare för mycket, men också från moderater som oroar sig för nedskärningarna i Medicaid.

Senatens ledare Mitch McConnell behöver 50 röster för att få igenom förslaget och han har 52 republikaner i senaten. I skrivande stund har åtminstone fyra sagt att de inte kan godkänna lagförslaget i dess nuvarande form. McConnell kommer därför att försöka  övertala dem att ändra sig, vilket kommer att kräva vissa eftergifter i texten. Nästa vecka vill man ha hittat en tillräcklig enlighet för att våga föra lagen till omröstning. Om den då godkänns ska den ännu sammanföras och jämkas med representanthusets egen lag. De är inte så långt från varandra och en enighet är inte omöjlig om McConnell klarar av senaten.

Det blir utan tvekan en spännande och viktig process nästa vecka som vi får hålla ett öga på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *