Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Bra dag för Trump – delseger för inreseförbudet

26 jun , 2017, 19.48 juribonsdorff

 

Efter för det mesta negativa besked från domstolar på lägre nivå, gav den högsta domstolen Trump ett positivare besked på måndagen.

Domstolen beslöt idag att återinföra delar av det inreseföbud för invånare från sex muslimska länder som han introducerade genast i början av sin presidentperiod. Förbudet kritiserades vida i USA och över hela världen, och domstolarna i USA har också för det mesta förhållit sig negativt eftersom den ansetts diskriminerande och eventuellt konstitutionsvidrig.

Nu beslöt domstolen alltså med rösterna 6-3 att man återinför förbudet med vissa begränsningar medan man väntar på att ta fallet till en regelrätt behandling nästa höst.

I praktiken betyder det att man förbjuder inresa för invånare från Irak, Libyen, Somalia, Iran, Yemen och Syrien för en period på 90 dagar och för alla flyktingar för en period på 120 dagar.

Det undantaget domstolen vill se är invånare som kan visa att man har en ”riktig” och ”trovärdig” relation till en amerikan.

Detta låter ju i och för sig som i högsta grad öppet för tolkning.

Hur som helst är beslutet en seger för Trump, även om den segern kan vara tillfällig. Domstolen ska ta upp fallet slutgiltigt till riktig behandling i oktober. Huruvida man ska se detta tillfälliga beslut som en antydan att domstolen inte befarar den diskriminering som lägre domstolar sett är svårt att säga. Intressant är dock att domstolen inte röstade helt och hållet enligt den liberal/konservativ konstellationen.

Men Trump ja..han kan nu vifta bort de lägre domstolarnas tvivel och koncentrera sig på den allsmäktige högsta domstolen som åtminstone inte sagt nej till principen om ett inreseförbud.

Intressant är dock att förbudet, till och med enligt Trumps ursprungliga bud, skulle vara tillfälligt medan man utarbetar nya former för granskning och kontroll för inresa.

Det är oklart om detta arbete har skett överhuvudtaget eller hur långt man kommit med det.

Men, som sagt en bra dag för Donald Trump.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *