Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Bolton blandar sig överraskande i leken

7 jan , 2020, 05.55 juribonsdorff

 

John Bolton har alltid gjort intrycket att vara en man som vill vara med i händelsernas centrum, men inte riktigt nått ända fram. Han fanns bland de tidiga kandidaterna till posten som Donald Trumps första nationella säkerhetsrådgivare, men fick inte platsen. I den politiska litteraturen kring Trumps administration, har man sagt att det berodde på att Trump ogillade Boltons yviga mustasch. Men han fick ändå chansen våren 2018 när han blev Trumps tredje nationella säkerhetsrådgivare. Det blev kronan på verket på hans långa karriär. Han blev dock inte speciellt långlivad och fick sparken hösten 2019. Själv säger han att han avgick. Hur som helst var det inte en separation präglad av ömsesidig respekt och varma nostalgiska känslor. Tvärtom. Trump beskyllde Bolton för att ha såsat till Nord Korea förhandlingarna.

Idag gjorde Bolton comeback, och nu eventuellt mer i händelsernas centrum än någonsin tidigare. I ett skriftligt uttalande meddelade Bolton frivilligt att han är villig att vittna i riksrätts-rättegången i senaten när den väl kommer igång ifall han får en så kallad subpoena – en stämning.

Detta meddelande var en smärre politisk bomb som påverkar processen på två betydelsefulla plan. Republikanerna vill ha en kort rättegång utan nya vittnen. En formalitet. Demokraterna har presenterat ett önskemål om fyra vittnen med första hands information om Trumps agerande i Ukrainakontroversen. Demokraterna vill höra deras vittnesmål för att de tror att det hjälper deras försök att fälla Trump. John Bolton är en av de vittnen de vill se i senatens plenisal. Republikanerna har makten att med sin majoritet bestämma formatet, men om en av nyckelvittnena erbjuder sig frivilligt gör det det svårare för republikanerna att bara vifta åt sidan demokraternas krav på att få höra all fakta.

Nu vet vi inte om Bolton nånsin kommer att vittna men om man utgår från att han får berätta sin version av händelseförloppet med det amerikanska biståndet till Ukraina, så kommer det antagligen inte att vara fördelaktigt för Trump. I tidigare edsvurna vittnesmål i riksrättsutredningen har det framkommit att Bolton var mycket kritisk mot Trumps agerande och stoppandet av det militära biståndet till Ukraina. Han uppmanade sin medarbetare att hålla sig borta från ”drog affären” de planerar i Vita huset, och han kallade Trumps advokat Rudy Giuliani, som hade en avgörande roll i kulisserna, för en ”handgranat som kommer att spränga oss i bitar”. Med andra ord kan man anta att han, trots att han är djupt konservativ och så långt från demokrat man komma, skulle bli ett starkare vittne för demokraterna än republikanerna.

Intressant är också att han frivilligt vill vittna. När demokraterna i representanthuset gjorde sin utredning vägrade han ställa upp, i likhet med utrikesminister Pompeo, stabschef Mulvaney och andra centrala spelare i Trumps närmaste krets. Men demokraterna ville inte då stämma honom eftersom man antog att det skulle bli en utdragen domstolsprocess för att få ett beslut om huruvida lagen tvingar Bolton och de andra att vittna. Men nu sa han alltså själv att han ställer upp om han stäms av senaten. Det fanns inget tvång för honom att göra det. Just nu fanns ingen anledning att tro att han skulle ha tvingats ställa sig mitt i händelsernas centrum. Han gjorde det frivilligt. Jag hoppas vi får veta varför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *