Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Till påsken är allt över. Wait! What?

25 mar , 2020, 04.15 juribonsdorff

 

I ärlighetens namn är rubriken en lindrig överdrift. President Trump lovade inte direkt att vi alla vaknar ur coronamardrömmen till en påsk utan problem, men han sa att han väldigt gärna skulle se att ekonomin startas upp då. Att butikerna öppnar sina dörrar, och fabrikerna startar sina löpande band igen.

-USA är inte gjort för att stängas ner, sa Trump idag i en intervju för Fox News. En kommentar som väcker frågan huruvida han tycker att det någon annanstans finns ekonomier som är speciellt väl lämpade för att stängas ner?

Hur som helst, det viktiga är att Trump sedan i förrgår igen en gång har ändrat ton i sin offentliga retorik om den smittosamma sjukdomen. Först använde han veckor till att förringa hotet och förvränga fakta. Sedan verkade han slutligen fatta allvaret och agerade en stund som en ansvarsfull ledare som vidtog bestämda åtgärder och gav sitt federala stöd till delstater, guvernörer och andra lokala myndigheter.

Men nu, när samhället precis börjat acceptera de begränsningar på individens frihet som påtvingats amerikaner – när landet skuldbelagt och skrämt ungdomarna till att ta sitt ansvar – övertalat arbetsplatser, organisationer och företag att sätta upp sin infrastruktur för distansarbete – just då göra Trump en ny helomvänding.

-Botemedlet får inte vara värre än själva problemet.
-Man riskerar att förstöra landet om man stänger ner allt.
-Jag tror att fler mänskor kommer att dö om vi tillåter att detta fortsätter. (Fler än av själva sjukan)
-Vi kommer att förlora mänskor. Vi kommer att uppleva tusentals självmord.

Där några exempel hur Trumps tankegångar har gått under det senaste dygnet och det är minst sagt förbryllande. Alla skulle vara lyckliga om Trumps budskap om att ekonomin och livet kan återgå till det normala om ett par veckor vore sant, men tyvärr är det svårt att tro på den profetian. Det räcker med att stifta lite närmare bekanstskap med siffrorna i New York City för att förstå det.

När Trump på tisdagens presskonferens höll sig till den färdigt skrivna texten sa han att beslutet kommer att fattas på basen av aktuell data. Bra. Det vill vi alla. Men när han pratade fritt och svarade på en fråga om hur han kommit till att just påsken kan vara tidpunkten då maskinerna startas och folket kan strömmat ut på gatorna igen, talade han flummigt om hur påsken är en vacker dag. En vacker ”timeline” för en comeback.

Problemet är givetvis att mänskor som lyssnar på Trump inte kan vara säkra på att hans bedömning baserar sig på expertanalyser. Vi vet att det största hotet mot Trumps omval är en recession, och ju längre ekonomin ligger nere, desto större risk att ekonomin sitter fast i ett träsk när valdagen infinner sig i november.

Vi vet också att Trump är unik på det sättet att han anser sig veta bättre än någon expert. Ni kanske minns hur han under valkampanjen sa att han vet mera om Islamiska Staten än generalerna. Ingen skulle bli förvånad om han sade att han förstår sig på Covid-19 viruset bättre än landets toppexperter och att han därför anser sig kunna fatta ett beslut som går stick i stäv med de medicinska rådgivarnas åsikt. Vi vet också att Trump har för vana att ibland, som president, försöka med pur vilja och okunnig envishet, ta sig an utmaningar som är större än han fattat och försöka forcera en lösning i en för honom fördelaktig riktning. Han trodde han kunde pådyvla Nordkorea sin vilja. Mellanöstern. Handelsbalansen. Det är som om han tror att om han vill någonting tillräckligt så händer det. Vi får hoppas innerligt att hans önskan om att öppna upp allting till påsk inte är en följd av de ovannämnda karaktärsdragen. Jag befarar docka att det är just så.

När Trumps toppexpert Anthony Fauci fick ta till orda på tisdagen sa han att målet är ” mycket flexibelt” och att ”ingen vill tona ner någonting när man ser vad som händer i New York City.”

-Jag tror att folk kan missförstå det här och tro att vi bara avskaffar alla restriktioner mitt i allt. Det kommer inte att ske. Vi kommer att titta på datan.”

Faucis tongångar är med andra ord aningen annorlunda än presidentens. Det är också Morgan Stanleys, som varnar för riskerna med att avskaffa restriktionerna för tidigt.

Vi är vana med att Trump pratar snömos och oftast bryr sig ingen om det. Men nu är landet i en ytterst allvarlig kris vars omfattning ingen riktigt ännu kan förutspå. Det är i sådana lägen man vill kunna tro på att samhällets ledare fattar beslut på rätt grunder, oavsett vilket beslutet blir. Men med Trump är det en lyx amerikaner inte kan räkna med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *