Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Ett krig USA inte är färdigt för

28 mar , 2020, 00.32 juribonsdorff

 

En kort stund kändes det som om allt var som vanligt. Min dotter och jag beundrade blommorna i körsbärsträden medan vi rastade vår hund. Jag är i normala fall inte lika begeistrad som de flesta andra av den här årstiden i Washington DC, men idag var det nånting speciellt med de bländande vita blommora som tecknade en skarp kontrast mot den blåa himmeln. Det kändes så skönt och avslappnande att för ett ögonblick låta blicken sjunka in i någonting vackert som är oberört, oförändrat. Men när vi fortsatte vår promenad blev vi snabbt ryckta tillbaka till verkligheten. Framför oss, på parkvägen som på söndagar i normala tider är avgränsad för cyklister och flanörer, hör vi en fult och skrälligt ljudande megafon. När bilkön passerar oss ser vi att det är en polisbil som genom sin högtalare uppmanar folk att följa uppmaningarna om social distansering. När polisbilen kört sin väg ser vi lite förbryllat på varandra och konstaterar att det kändes overkligt. Som en scen tagen från en film som ännu lägger byggklossar för den stora och apokalyptiska eruptionen.

Vi får hoppas att vi inte står inför apokalypsen, och det gör vi knappast, men det är förståeligt att många är oroade. President Trump har valt att kalla kampen mot COVID-19 ett krig, och sig själv en krigstida president. Över 10 000 soldater i nationalgardet har sänts ut i delstater i hela landet för att hjälpa till i kampen. Försvarsministeriet har kommenderat två massiva militära sjukhusfartyg att segla till New York och Los Angeles för att förse städerna med fler vårdplatser, och i de svårast drabbade områdena sätter katastrofhjälporganisationen FEMA tillsammans med Pentagon upp fältsjukhus för tusentals patienter. Det här åtgärderna kan uppfattats som världens mäktigaste och rikaste nations målmedvetna användning av sina enorma resurser, men det vore inte hela sanningen. De amerikanska resurserna, framför allt militärens, är vanligen störst i världen, men de åtgärder som nu vidtas grundar sig i en insikt om att resurserna i det övriga samhället inte på långt när är tillräckliga för den anstormning av patienter som är på kommande. Militärens lugna och målmedvetna rörelser döljer en växande oro och ångest. Om detta är ett krig, är USA bristfälligt upprustat.

I Vita husets pressrum där presidenten håller låda dagligen, låter det oftast som att allting är under kontroll, men sanningen ser annorlunda ut då man lämnar Trumps pratbubbla och lyssnar på fotsoldaterna på fältet. CNN intervjuar dagligen via skype och andra digitala kommunikationsmedel sjukskötare och läkare som slår larm om brister i beredskapen. Guvenörer över hela landet håller dagligen presskonferenser där man läser upp kalla fakta om läget och behoven. Och idag publicerades de första undersökningarna om hur förberett eller oförberett USA på riktig är, och resultaten är skrämmande.

Nästan 90% av borgmästarna som deltagit i en undersökning som gjordes av en obunden organisation för borgmästarna i USA, The US Conference of Mayors, säger att de inte har ett tillräckligt antal test och ansiktsmasker och annan skyddsutrustning. 85% uppgav att de inte har tillräckligt respiratorer som behövs för de svårt insjuknade som svävar i livsfara. 213 amerikanska städer i 41 delstater, som representerar 42 miljoner mänskor, deltog i undersökningen.

President Trump har sagt att han vill börja öppna upp ekonomin och samhället inom ett drygt par veckor, till påsk, men det är önsketänkande. I New York tror man att smittotoppen infaller om tre veckor. I Ohio tror man att den kommer ännu senare. Trump vill dela upp landet i områden, av vilka somliga inte är lika hårt drabbade och där man ska kunna återgå till det normala. Men idag sa Bill Gates, Microsofts grundare, att nationen måstet stängas ner helt och hållet för 6-10 veckor för att bromsa smittan på ett meningsfullt sätt.

Trots att Trump själv försöker upprätthålla en fasad om att allt är under kontroll, ser man tecken på hans nervositet också. Han har hittills inte, trots att många krävt det, tvingat företag att omvandla deras produktion till att framställa medicinsk utrustning. Idag skickade Trump ut ett twitter-meddelanden där han i versaler skrek ut att General Motors ”MÅSTE BÖRJA PRODUCERA RESPIRATORER. NU!” Hittills har Trump försök övertala GM att göra det, men frivillighet har inte lett till resultat och därför gav Trump idag en order som grundar sig på en lag som heter Defense Production act, lagen om försvarsproduktion fritt översatt. Det är en typisk krigstida order fast istället för bomber bygger industrin respiratorer.

Många guvenörer har vädjat till Trump att ta till dessa drastiska åtgärder redan tidigare, men han har vägrat. Nu har han gjort det, fast motvilligt. På Fox News sa han att han inte tror att behovet av respiratorer kommer att vara så stort som man befarar. Alla hoppas att han har rätt och att han inte handlat för sent ifall han har fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *