Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

New York närmar sig den avgörande striden med bristfällig vapenarsenal – brist på respiratorerna hotar att skörda onödiga offer

3 apr , 2020, 21.22 juribonsdorff

 

Det senaste dygnet var det dödligaste i delstaten New York. 562 mänskor förlorade kampen mot den nya coronaviruset. Siffran är grym. Den inrymmer 562 sannolikt smärtsamma och ensamma dödskamper i överfyllda sjukhus. Den inrymmer också 562 samlingar av anhöriga som i de flesta fallen inte fick stå vid dödsbädden för att hålla den döendes hand och viska tröstande ord till den sista färden. Och frågan är hur mycket värre det kommer att bli.
Guverören Andrew Cuomo har sagt att man väntar sig att kulmen nås under den senare halvan av april eller senare. Tills dess pekar kurvorna upppåt. Tills dess blir det värre.

Alla vill att pinan snabbt skall vara över, men det tragiska är att New York behöver mera tid för att förbereda sig för det som Cuomo kallar den avgörande kampen på bergstoppen. Just nu är New York inte klar för det slaget. Det råder brist på i stort sett allting, sängar, skyddsrockar, personal, ansiktsmaskar och framför allt respiratorer.

På torsdagen sa Cuomo att respiratorerna kan ta slut inom mindre än en vecka om behovet hålls på samma nivå som nu. I dagens läge sätts 300 nya respiratorer per dag i användning i ett försök att rädda liv. Borgmästaren i New York City, Bill de Blasio sa för sin tur idag att respiratorerna kan ta slut på måndag eller tisdag. Situationen är desperat och det är därför guvernören Cuomo på fredagen utfärdade en order som ger honom makten att flytta överlopsrespiratorer från sjukhus i områden som inte drabbats så svårt och föra dem till New York City där behovet är störst.

-Glöm allt snack om test och vaccin. Det är separat från detta. De är inte orsaken till att folk kommer att dö på kort sikt. Folk kommer att dö för att de kommer till sjukhuset men inte får en säng och respirator. Beslagtagandet och omdistribueringen av respiratorer från andra sjukhus är det enda sättet att råda bot på situationen.

Nationalgardet har fått i uppdrag att hämta dessa respiratorer och distribuera dem till de sjukhus som har det största behovet.

Cuomo själv har sagt att modellerna de jobbar med visar att de kan behöva till och med 30 000 respiratorer. De senaste siffrorna tyder på att delstaten har drygt 10 000. Borgmästaren har jobbat frenetiskt för att köpa nya respiratorer, bland annat från Kina, men marknaden har kollapsat när alla amerikanska delstater köper upp vad de kan och resten av världen också är ute och shoppar. De staliga reserverna börjar också vara på upphällningen enligt rapporter i amerikanska medier. President Trump har beordrat ett flertal amerikanska företag att börja tillverka respiratorer, men den produktionen kommer inte att avhjälpa situationen förrän om flera veckor, eller längre, tidigast. I New York har man börjat installera extra tuber i maskinerna så att man kan dela en respirator på två personer. Dessutom har man börjat omvandla anestesiapparater och maskiner som används i behandling av sömnapné för använding som respiratorer.

Bristen på respiratorer lär redan ha lätt till den hemska situationen där läkare tvingas välja vem som får och vem som inte får en respirator. Enligt New York-läkaren Art Fougner, som uttalar sig i Politico, hör han redan rapporter om att läkare blivit ombedda att använda sitt omdöme och att axla ansvaret för beslutet om vem som ska få ta del av respiratorns livräddande funktioner.

-Vi kommer att se mera depression och post traumatiska besvär bland läkare än fysisk burnout.

New York statistik på fredagen
102 863 smittade
2935 döda
14810 intagna på sjukhus
3731 på intensiven

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *