Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Tony Fauci! Hur länge kan du stå vid Trumps sida?

24 apr , 2020, 19.19 juribonsdorff

 

Jag har länge funderat på hur de ledande vetenskapsmännen i presidentens krisgrupp klarar av att jobba med en man som litar mer på sin egen intuition än vetenskaplig fakta eller experters ackumulerade erfarenhet och kunskap.

Infektionsläkaren Anthony Fauci och immunologen Deborah Birx är de två experterna som leder den medicinska kampen mot COVID-19 i USA och som också har kommit att symbolisera det rationella och faktabaserade förhållningssättet till de åtgärder som behöver vidtas. Fauci och Birx har också, för många amerikaner, kommit att representera trygghet och förtroende för att vettiga röster gör sig hörda i presidentens arbetsrum när det gäller.

Fauci är den som av de två uppträtt mest i medierna och tvingat svara på de givna frågorna. Hans vilja att hålla sig till sanningen utan att för öppet och uppenbart kollidera med presidenten har tvingat honom till en svår och känslig balansgång. Jag antar att han och Birx har resonerat så att de inte har råd att uppträda på ett sätt som kan få dem kickade ut ur krisgruppen. USA behöver deras expertis. Mänskors liv står på spel. Utan dem kan resultatet bli ännu fulare än vad det är nu.

Därför, antar jag, har Fauci och Birx bara mjukt ompaketerat Trumps osanningar om virusets existens och karaktär och om den bristfälliga testningskapaciteten. Därför, förmodar jag, har Fauci och Birx bara försiktigt antytt att hydroxiklorokin inte vetenskapligt bevisats vara tryggt eller effektivt som medicin mot Covid-19, medan presidenten marknadsfört medicinen som en gåva från himlen. Inte ens när en äldre man omkom efter att ha intagit klorokin i en dödlig kombination i ett rengöringsmedel för akvarier satte Fauci ner foten offentligt.

Men nu känns det som om stunden då Fauci och Birx behöver tänka om närmar sig. När presidenten spekulerar inför miljoner tv-tittare kring möjligheten att injicera desinfektionsmedel i kroppen för att döda viruset, och gör det på ett sätt som tvingar tillverkarna av detta medel att sätta ut varningar till allmänheten om att inte inmundiga deras produkter eftersom det är livsfarligt, då känns det som att vetenskapsmännen inte kan hålla tyst. Jag vet inte exakt vad Fauci och Birx borde göra eftersom uppläxningar i kulisserna antingen inte hjälper alls eller gör det bara för stunden, tills Trump igen låter sig ryckas iväg från jordens trygga realiteter till fantasins yttersta galaxer. Men det jag vet är att dessa respekterade experters trovärdighet och integritet kan vara hotad om de fortsätter att flankera presidenten med sina vanvettiga idéer utan att klart och tydligt ta avstånd från dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *